Julian Assange
Julian Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth

Nu förhörs Julian Assange i London

Han har gömt sig på Ecuadors ambassad i fyra år
2:57 min

Idag förhörs den kände journalisten Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Julian Assange är misstänkt för sexbrott i Sverige.

Han har gömt sig på Ecuadors ambassad i fyra år, så svenska åklagare har inte kunnat förhöra honom.

Julian Assange startade internetsidan Wikileaks som har avslöjat många hemligheter. Bland annat om vad amerikanska militärer har gjort i olika krig. Han har blivit känd i hela världen för sitt arbete med Wikileaks. Många tycker att han är en hjälte.

Julian Assange var i Sverige år 2010. Två kvinnor anmälde honom till polisen. De sa att han hade våldtagit dem. Men polisen hann inte förhöra Julian Assange innan han åkte från Sverige.

Julian Assange är rädd för att han ska bli skickad till USA och få sitta i fängelse där. Julian Assange tror att den svenska polisen ska skicka honom till USA om han kommer till Sverige för att prata. Det är därför han har gömt sig på Ecuadors ambassad i London. Eftersom det är en utländsk ambassad får inte polisen ta fast honom.

Till slut sa den svenska åklagaren att hon kunde åka till London för att förhöra Julian Assange där istället. Det har tagit lång tid, men idag började förhöret.

Men det är en åklagare från Ecuador som ställer frågorna. Den svenska åklagaren har fått lämna förslag på frågor, men får bara vara med och lyssna på förhöret.

Förhöret kan ta flera dagar. Sedan ska den svenska åklagaren bestämma om det ska bli en rättegång mot Julian Assange i Sverige eller inte.

Julian Assange säger att han är oskyldig. En del personer tycker att han har blivit orättvist behandlad av Sverige. Men de svenska åklagarna säger att de har behandlat Julian Assange på samma sätt som andra misstänkta personer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".