En man från Kustbevakningen hjälper två flyktingar ombord på en båt.
Sveriges kustbevakning är med och räddar flyktingar utanför Lesbos i Grekland. Foto: Valdemar Lindekrantz/Kustbevakningen

Sveriges kustbevakning fortsätter att arbeta på Medelhavet

De kontrollerar gränsen och räddar människor från havet
1:40 min

Sverige ska fortsätta att vara med och bevaka gränsen och rädda flyktingar i Medelhavet

Sveriges kustbevakning har varit med i arbetet i ett och ett halvt år. Regeringen säger nu att Sverige ska fortsätta vara med i april 2018.

Det är EU:s myndighet Frontex som har ansvar för arbetet. Frontex arbetar med att övervaka gränser till den Europeiska Unionen.

Sverige är med och arbetar med ett stort fartyg, flera mindre båtar och en helikopter. De arbetar med att kontrollera gränsen och att rädda människor som ramlar i havet.

Det är mycket färre flyktingar som kommer med båtar från Turkiet nu än i början av året. Det är för att avtalet mellan Turkiet och EU har börjat gälla.

Svenska kustbevakningen har därför mest jobbat med att kontrollera gränsen den senaste tiden. Men om människor behöver räddas från en båt så går det arbetet först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".