Zlatan Ibrahimovic och Hedvig Lindahl
Zlatan Ibrahimovic och Hedvig Lindahl är Sveriges bästa fotbollsspelare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Zlatan och Hedvig är Sveriges bästa fotbollsspelare

Zlatan Ibrahimovic ska också bli en staty i Stockholm
3:03 min

Zlatan Ibrahimovic har fått pris som Sveriges bästa manliga fotbollsspelare. Och Hedvig Lindahl har fått pris som Sveriges bästa kvinnliga fotbollsspelare.

Priserna delades ut på en gala för fotboll igår kväll.

Det är elfte gången som Zlatan får priset som Sveriges bästa manliga fotbollsspelare. Priset kallas Guldbollen.

Det var många hyllningar till Zlatan Ibrahimovic på galan. Zlatan Ibrahimovic är sveriges bästa fotbollspelare någonsin. I år var sista året han spelade i Sveriges landslag i fotboll.

Svenska fotbollförbundet berättade att Zlatan Ibrahimovic ska bli en staty. Statyn ska ställas upp utanför Friends arena i Stockholm. Det är ett tack för allt Zlatan har gjort för svensk fotboll.

Zlatan Ibrahimovic sa att det känns overkligt. Att en kille som kommer från området Rosengård i Malmö får sin egen staty i Sveriges huvudstad.

– Det här känns helt overkligt. Efter allt jobb man har lagt ner i 15 år, i landslaget, och min egna klubbkarriär i 20 år, det känns som att det uppskattats. Och det känns som det är nåt vi aldrig kommer att glömma. Killen från Rosengård frå sin egen staty i Sveriges huvudstad, säger Zlatan Ibrahimovic.

Målvakten Hedvig Lindahl fick pris som Sveriges bästa kvinnliga fotbollsspelare. Priset kallas Diamantbollen. Hon fick priset för andra året i rad.

Hedvig Lindahl spelar i Sveriges landslag för damer. Hon hyllades när landslaget vann silver i de Olympiska Spelen i somras.

Hedvig Lindahl tackade hela sitt lag laget när hon fick priset. Hon sa att det krävs ett bra lag för att vara en bra målvakt.

– Tack till damlandslaget. Jag känner att väldigt många av er skulle kunna stå här i stället för mig.Verkligen, det här var inte självklart för mig. Otroliga insatser i somras, och under alla matcher vi har gjort under året. Det krävs ett bra lag för att vara en bra målvakt. Det krävs ett bra försvarsspel för att kunna göra lätta räddningar. Så det här delar jag med hela damlandslaget, säger Hedvig Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".