Ericsson flaggor
Ericsson är ett av världens största telekomföretag. Foto: Maja Suslin/TT

Företaget Ericsson misstänks ha betalat mutor

Flera hundra miljoner kronor
1:53 min

Personer som har arbetat på företaget Ericsson säger att företaget har betalat olagliga pengar till många företag och politiker i andra länder.

Ericsson betalade pengarna som mutor för att få göra bra affärer. Det kallas korruption, och det är olagligt.

Det är personer som tidigare har varit chefer i företaget som har berättat detta för Sveriges Radios program Ekot. De säger att det var flera hundra miljoner kronor. De säger att det hände i slutet på 1990-talet och i början av 2000-talet. Sveriges Radio har fått information att en av personerna som fick mutor från Ericsson var president i Costa Rica.

Företaget Ericsson tillverkar utrustning för att bygga mobilnätverk. Ericsson är ett av världens största telekomföretag.

Företaget är redan tidigare misstänkt för att ha betalat olagliga pengar som mutor. Myndigheterna i Grekland och i USA håller på att utreda Ericsson.

Ericsson skriver i ett mail till Sveriges Radio att de inte accepterar korruption i företaget. Men de vill inte svara på fler frågor om detta just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".