En student vid Stockholms universitet sitter lutad över sina böcker.
Regeringen vill att unga flyktingar som går i gymnasieskolan ska få stanna kvar i Sverige tills de har gått färdigt skolan. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Unga asylsökande kan få stanna i Sverige tills de gått klart skolan

Men flera partier måste rösta ja för att det ska bli en lag
2:34 min

Regeringen vill ändra lagen så att att unga flyktingar som har riskerat att bli utvisade när de fyller 18 år kan få stanna i Sverige om de går i skolan.

Tidigare har de flesta barn som har kommit ensamma till Sverige fått stanna här, även om de inte har fått asyl. Det är för att Sverige inte får skicka tillbaka barn till ett land där det inte finns någon som tar emot dem och hjälper dem.

Men Migrationsverket började jobba på ett nytt sätt för två månader sen. Nu ger de korta uppehållstillstånd till 16-åringar och 17-åringar som inte får asyl i Sverige. Det betyder att de kan skickas tillbaka till hemlandet när de har fyllt 18 år.

Nu vill regeringen ändra reglerna. De vill att unga flyktingar som går i gymnasieskolan ska få stanna kvar i Sverige tills de har gått färdigt skolan. Regeringens minister Gustav Fridolin säger att det är för att ungdomarna ska ha en större trygghet. De ska kunna fokusera på sin utbildning. Och om de hittar ett arbete efter gymnasiet är slut så kan de få ett permanent uppehållstillstånd.

– I grunden gör vi detta för att skapa en större trygghet för de här eleverna. Det är ingen ultimat lösning, men gör att man får möjlighet att fokusera på sin gymnasieutbildng och att man får möjlighet att slutföra sin utbildning. Vi har ju också regler som gör att om man sedan hittar ett arbete så får man permanenta uppehållstillstånd, säger Gustaf Fridolin.

Vi berättade i fredags att regeringen diskuterade att de ville ändra på lagen. Nu har regeringen alltså bestämt sig, och de ska skriva ett förslag på en ny lag.

Men fler partier måste rösta för lagen i parlamentet riksdagen, för att det ska bli en lag.

Partiet Moderaterna har redan sagt att de inte tycker att förslaget är bra.
Det är ännu inte känt vad alla de andra partierna tycker om förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".