Lägenhetshus
Många kommuner har brist på bostäder. Foto: Hasse Holmberg/TT

Många kommuner följer inte lagen om att ta emot invandrare

Regeringens minister säger att alla kommuner i Sverige måste anstränga sig
3:01 min

Många kommuner tar inte emot så många nya invandrare som regeringen har bestämt att de ska.

I mars kom en ny lag i Sverige. Lagen säger att alla kommuner måste ta emot nya invandrare som har fått uppehållstillstånd. Det är totalt 21 700 personer som delas upp mellan olika kommuner i år. Varje kommun måste ta emot ett bestämt antal nya invandrare. Men det är bara 57 procent av alla kommuner som har tagit emot alla som de ska ta emot. Var sjätte kommun har tagit emot mindre än hälften.

Men det är också många nyanlända invandrare som själva bestämmer vilken stad de ska flytta till. Och de räknas inte in när man ska se om städerna har tagit emot så många som lagen säger att de ska.

Peter Danielsson är politiker i partiet Moderaterna i Helsingborg i södra Sverige. Han säger att det blir konstigt att bara räkna de personer som staten bestämmer att Helsingborg ska ta emot. För det är ju många andra nyanlända invandrare som själva har valt att flytta till Helsingborg. Han säger att det är väldigt svårt att hitta bostäder till alla.

– Men kvoten blir ju stadens ansvar att ordna bostäder. Och det är ju det som blir lite svårt i en stad växer väldigt snabbt, som Helsingborg, och där vi också har bostadsbrist, säger Peter Danielsson.

Politiker i flera kommuner vill att regeringen ska räkna på ett annat sätt än vad de gör idag. De vill att antalet nyanlända invandrare som kommunerna måste ta emot ska vara färre.

Men regeringens minister Ylva Johansson säger att de inte kommer att ändra på detta. Hon säger att det är något som alla kommuner i hela Sverige måste lösa tillsammans. Många kommuner har jobbat väldigt hårt för att följa lagen. Ylva Johansson säger att hon förväntar sig att alla kommuner ska göra det.

– Det här är en utmaning som gäller för hela Sverige. Många kommuner anstränger sig oerhört mycket för att klara av sina åtaganden. Jag förväntar mig att alla kommuner gör de ansträngningarna, säger Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".