Miljöpartiets partiledare Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
Miljöpartiets partiledare Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: Jessica Gow/TT

Miljöpartiet får hård kritik från flera tidigare partiledare

De tycker att Miljöpartiet har gått med på för många dåliga förslag från Socialdemokraterna
2:34 min

Miljöpartiets ledning får hård kritik från personer som har varit ledare för partiet tidigare.

Åtta tidigare partiledare har skrivit en text i tidningen Dagens Nyheter. De skriver att de tycker att dagens partiledare Gustav Fridolin och Isabella Lövin gör fel. De tycker att Miljöpartiet har gått med på för många dåliga förslag från partiet Socialdemokraterna, som de sitter i regeringen med.

Miljöpartiet har suttit i regeringen sedan valet år 2014. Det är första gången Miljöpartiet är med i regeringen. Socialdemokraterna är ett mycket större parti än Miljöpartiet. Socialdemokraterna är ungefär fem gånger så stora.

De som kritiserar Miljöpartiet nu tycker att partiets egen identitet håller på att försvinna. Miljöpartiets viktigaste frågor är klimat och miljö. Kritikerna tycker att regeringen har bestämt flera saker som går emot Miljöpartiets egna idéer.

Miljöpartiets partiledare Isabella Lövin säger att man måste kompromissa när man är med i en regering. Då kan man vara med och förändra fler saker än om man inte satt i regeringen .

Isabella Lövin säger att Miljöpartiet har ett bra samarbete med Socialdemokraterna i regeringen. Hon säger att Miljöpartiet har gjort så att regeringen nu satsar mycket t mer pengar på arbetet för en bättre miljö och klimat.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Socialdemokraterna, och det är en koalisionsregering där man ger och tar. Och vi har ökat miljö- och klimatbudgeten med 73 procent sedan vi klev in i regeringen. Det hade inte hänt utan oss, det är jag helt övertygad om, säger Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".