De som fuskar på högskoleprovet kan bli anmälda till polisen

2:07 min

Över 50 personer misstänks ha fuskat när de gjorde högskoleprovet i oktober. Nu kan de bli anmälda till polisen.

Högskoleprovet är ett stort prov för att visa vilken kunskap man har inom många olika ämnen. De som får höga poäng på högskoleprovet kan lättare komma in på vissa utbildningar på universitet och högskola.

Men man har upptäckt att fler och fler personer använder avancerade metoder för att fuska på provet. Så förra året gjorde man så att det nu är ett brott att fuska på högskoleprovet.

De som gör provet måste skriva på ett papper om att de lovar att följa reglerna och inte fuska. Om de ändå fuskar har de brutit ett löfte och kan bli anmälda till polisen. Men trots detta så fuskade lika många personer i år som förra året.

De som har fuskat kommer inte att få göra högskoleprovet igen under de närmaste två åren. Och myndigheten Universitets- och högskolerådet ska undersöka vilka som ska anmälas till polisen.

Högskoleprovet kan spela en stor roll för studenter som vill studera på utbildningar som är väldigt svåra att komma in på. Till exempel läkarutbildningen.

Alla kan göra högskoleprovet, men det kostar 450 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista