Närbild på en elev som räknar matte.
Elever i klass 4 och klass 8 har blivit bättre på matte. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Svenska elever har blivit bättre på matematik och naturvetenskap

Det är första gången sedan 1995 som eleverna blir bättre
1:33 min

Svenska elever har blivit bättre på matematik och naturvetenskap. Det visar en stor internationell undersökning.

Undersökningen jämför vad barn från 57 olika länder kan i ämnena matematik och naturvetenskap. Det är barn som går i klass 4 och klass 8.

Undersökningen gjordes första gången år 1995. Svenska elever som går i klass 8 har blivit sämre och sämre på matematik sedan dess. Men nu har de alltså för första gången blivit bättre igen. De har också blivit bättre på naturvetenskap. Eleverna som går i klass 4 har också blivit bättre på matte.

Gustav Fridolin är regeringens minister med ansvar för utbildning. Han är glad över det här resultatet. Han säger att elever, lärare och rektorer har arbetat hårt för att kunskaperna ska bli bättre.

– Det är ett styrkebesked för svensk skola. Och en arbetsseger för elever, lärare och rektorer. Bakom varje poäng som svensk skola nu presterar bättre så ligger det hårt arbete, säger Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".