Turkisk flagga
En turkisk flagga. Foto: DANIEL MIHAILESCU/TT

Fler personer från Turkiet söker asyl i Sverige

Migrationsverket undersöker hur de ska bedöma asylansökningarna
2:10 min

Fler och fler turkiska medborgare söker asyl i Sverige. Migrationsverket tror att det beror på att Turkiet har blivit mer osäkert efter försöket till en statskupp i somras.

Fler än 530 asylsökande har kommit från Turkiet till Sverige fram till den 1 november. Det är dubbelt så många som under hela förra året. Fler och fler turkiska asylsökande kommer också till andra länder i EU. Allra flest har kommit till Tyskland.

Migrationsverket tar inga beslut om asylansökningar från turkiska medborgare just nu. De håller på att undersöka hur läget och situationen är i Turkiet, för att veta hur de ska bedöma asylansökningarna.
Migrationsverket ska snart vara klara med detta.

Carl Bexelius är en chef på Migrationsverket. Han säger att de till exempel tittar på saker som Turkiets ledare har sagt, om att de vill ha dödsstraff i landet. Och de undersöker om personer som åker tillbaka till Turkiet riskerar att få hårda straff. De här sakerna kan påverka hur Migrationsverket ska bedöma asylansökningarna från turkiska medborgare.

– Att titta på hur uttalanden från Turkiet kring att införa dödsstraffet, om det realiseras vad det gäller lagstiftning. Och att titta på eventuella straff som personer som återvänder till Turkiet, om de kan anses vara oproportionerliga. Det är sådana saker som vi nu tittar på, säger Carl Bexelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".