En bild på migrationsminister Morgan Johansson och en bild från ett torg i Kabul, Afghanistan.
Sveriges migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Massoud Hossaini

Afghanistan röstade nej till avtalet med Sverige

Men Sveriges minister tror inte att det kommer att förändra något
2:09 min

Parlamentet i Afghanistan har röstat nej till ett avtal med Sverige. Men det är inte klart om det kommer att göra någon skillnad för Sverige.

Vi har berättat tidigare att Sverige har skrivit ett avtal med Afghanistan. Avtalet säger att Afghanistan ska ta emot flyktingarna som skickas tillbaka från Sverige.

Det gäller personer från Afghanistan som inte har fått asyl i Sverige, men som inte lämnar landet frivilligt. Afghanistans regering har tidigare inte velat ta emot personer som skickas tillbaka med tvång från andra länder. Avtalet ska göra så att Sverige kan utvisa många fler flyktingar till Afghanistan.

Men Afghanistans parlament röstade alltså nej till det här avtalet idag. Men Sveriges minister Morgan Johansson säger att det inte är klart vad det betyder. Sveriges regering söker nu kontakt med Afghanistans regering för att fråga dem.

Ministern Morgan Johansson säger att det finns ett avtal mellan Afghanistan och hela Europeiska Unionen som Sverige kan använda. Han säger att det avtalet också gör att Sverige kan utvisa många fler personer till Afghanistan.

Ministern Morgan Johansson tror alltså inte att det kommer göra någon stor skillnad att Afghanistans parlament röstade nej till avtalet idag.

Vi kommer att berätta mer om detta om det kommer mer information senare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".