Ryggen av en man som blivit utsatt för tortyr. Det finns tydliga ärr på ryggen. foto: Oded Balilty / AP, TT
Ungefär 180 000 människor i Sverige har upplevt tortyr. Mannen på bilden har blivit torterad i ett läger i Egypten. Foto: Oded Balilty / AP, TT

Läkare ska lära sig mer om hur man hjälper personer som upplevt tortyr

Läkare på Lunds universitet ska lära sig mer om tortyr
1:14 min

Personer som studerar för att bli läkare ska lära sig mer om hur man hjälper människor som har varit utsatta för tortyr.

Det har kommit många människor till Sverige under de senaste åren. Många av dem har blivit torterade eller sett släktingar torteras.

I Sverige finns det ungefär 180 000 människor som har upplevt tortyr. Det säger organisationen Röda Korset.

Lunds universitet har bestämt att personer som studerar till läkare ska lära sig mer om tortyr. Läkarna ska lära sig om hur tortyr påverkar människor och hur man kan hjälpa dem.

Peter Svensson bestämmer över utbildningen av läkare på Lunds universitet. Han säger att läkare måste lära sig nya saker när samhället förändras.

Peter Svensson säger att det finns flera saker som läkare måste lära sig mer om. Han säger att de som studerar till läkare också ska lära sig mer om våld i familjer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".