Stadsminister Stefan Löfven från Socialdemokraterna och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra står bredvid varandra i en tv-studio. foto:  Maja Suslin/TT
Stadsminister Stefan Löfven från Socialdemokraterna och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Maja Suslin/TT

Färre personer vill rösta på partierna i Alliansen

Moderaterna förlorar flest väljare
2:31 min

I dag visar Statistiska Centralbyrån en undersökning om vilka partier som människor i Sverige vill rösta på. Det är färre personer som vill rösta på regeringens motståndare nu än i maj.

Statistiska Centralbyrån, SCB, är en myndighet i Sverige som gör statistik om många saker. Två gånger om året frågar SCB ungefär 5 000 människor om vilket politiskt parti som de vill rösta på.

Socialdemokraterna är Sveriges största parti. Det är ungefär 29 procent av Sveriges befolkning som vill rösta på dem. Det är nästan lika många som i maj.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter i regeringen. De samarbetar också med Vänsterpartiet. Tillsammans brukar de tre partierna kallas för de rödgröna.

Alliansen är de borgerliga partierna som samarbetar mot regeringen. De vill få fler röster än de rödgröna i nästa val och bilda en ny regering i Sverige. Alliansen består av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Totalt är det ungefär 41 procent av väljarna som vill rösta på de rödgröna och ungefär 38 procent som vill rösta på Alliansen.

Sveriges näst största parti Moderaterna förlorar flest väljare om man jämför med den förra undersökningen.

Sverigedemokraterna är ett parti som tycker att Sverige ska ta emot väldigt lite invandrare. De andra partierna samarbetar inte med Sverigedemokraterna.

Ungefär 17,5 procent av Sveriges befolkning vill rösta på Sverigedemokraterna. Det är ungefär lika många som för sex månader sedan. Det betyder att de är det tredje största partiet. 

Nästa val till Sveriges riksdag hålls den 9 september 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".