En prostituerad kvinna på gatan i Vila Mimosa-området i Rio de Janeiro, Brasilien.
En prostituerad kvinna på gatan i Vila Mimosa-området i Rio de Janeiro, Brasilien. Foto: Felipe Dana

Regeringen vill straffa svenskar som köper sex utomlands

Men flera andra partier tycker att det är ett dåligt förslag
1:55 min

Regeringen och Vänsterpartiet vill att det ska bli olagligt för svenskar att köpa sex i andra länder. Då kan svenskar straffas när de kommer hem från landet, även om det är tillåtet att köpa sex där.

Regeringen vill ändra lagen för att arbeta mot att människor blir utnyttjade och tvingade att sälja sex.

Vänsterpartiet håller med regeringen. Partiet Kristdemokraterna tycker också att förslaget är bra. Men de andra partierna i parlamentet riksdagen tycker att det är ett dåligt förslag.

I Sverige är det olagligt att köpa sex. Men det är inte olagligt att sälja sex. I många andra länder är det inte förbjudet att köpa sex av vuxna personer.

Beatrice Ask är politiker i det näst största partiet Moderaterna. De tycker att man ska respektera lagarna i olika länder. Annars finns en risk att andra länder börjar straffa personer för saker de gör i Sverige. Saker som är olagliga där, men som är lagliga här.

– Internationellt så respekterar man lagstiftningen i olika länder. Om vi börjar straffa svenskar i Sverige, för något de har gjort i ett land där det är tillåtet, då bryter vi den här internationella praxisen. Då är ju risken stor att andra börjar straffa folk för det de gör i Sverige, men som är helt lagligt här, säger Beatrice Ask från Moderaterna.

Parlamentet riksdagen ska rösta om det här nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".