En skylt utanför Migrationsverket och en bild från ett torg i Kabul, Afghanistan.
Migrationsverket säger att det har blivit farligare i Afghanistan. Foto: Massoud Hossaini

Lättare för afghaner att få stanna i Sverige

Särskilt för barn, kvinnor och hazarer
1:57 min

Migrationsverket säger att säkerheten har blivit sämre i Afghanistan. Det gör att det nu kan bli lättare för afghaner att få uppehållstillstånd i Sverige.

Migrationsverket undersöker hur säkerheten är i olika länder. Det påverkar vilka som får stanna i Sverige. Idag kom Migrationsverket med ett nytt beslut om Afghanistan. De skriver att säkerheten i Afghanistan har blivit sämre.

Därför kommer nu fler afghaner att få uppehållstillstånd i Sverige. Det blir särskilt lättare för barn, kvinnor och människor från folkgruppen hazarer.

Fredrik Beijer är en chef på Migrationsverket. Han säger att alla asylsökande från Afghanistan inte kommer att få stanna i Sverige. Han säger att det inte är lika farligt för alla grupper, och det är inte lika farligt på alla platser i landet. Men det har blivit farligare i hela Afghanistan, och det kommer att påverka Migrationsverkets beslut.

– Men det har blivit farligare i Afghanistan, läget är osäkrare och det kommer vi att beakta i våra bedömningar.

Även Afghaner som redan har fått ett nej på sin asylansökan kan nu få en ny chans att stanna i Sverige. De kan söka asyl igen och få ett nytt svar från Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".