Professor William C. Campbell USA född på Irland tar emot Nobelpriset i fysiologi eller medicin från kung Carl Gustaf vid nobelprisutdelningen förra året, 2015.
1 av 3
Professor William C. Campbell från USA tog emot Nobelpriset i medicin från kung Carl Gustaf förra året, 2015. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Nobelbanketten i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm 2015.
2 av 3
Nobelfesten i Stadshuset i Stockholm förra året, 2015. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Nobelfesten 2015. Från vänster statsminister Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven, kulturminister Alice Bah Kuhnke med maken Johannes Bah Kuhnke och moderatledaren Anna Kinberg Batra och Liberalernas partiledare Jan Björklund.
3 av 3
Nobelfesten 2015. Från vänster statsminister Stefan Löfven och frun Ulla Löfven, kulturminister Alice Bah Kuhnke med maken Johannes Bah Kuhnke och moderaternas ledare Anna Kinberg Batra och Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Montage: Sveriges Radio.

I helgen är det stor Nobelfest i Stockholm

Stor och lyxig fest med över tusen gäster
3:06 min

Imorgon den 10 december är det Nobeldagen. Kungen delar ut Nobelprisen, och det är en stor fest med många kungligheter, forskare och politiker som gäster.

Nobelpriset är ett stort svenskt pris som delas ut varje år. Priset ges till personer som har upptäckt saker som kan göra stor skillnad för människor, eller som har skapat viktig litteratur.

Pristagarna får 8 miljoner kronor och en medalj av Sveriges kung Carl XVI Gustaf.

Det finns Nobelpris inom olika ämnen. Medicin, fysik, kemi, fred och litteratur. Det finns också ett pris i ekonomi, som man brukar kalla ett Nobelpris.

Nobelpriset har fått sitt namn efter den den svenske kemisten Alfred Nobel. Han uppfann dynamit på 1860-talet, och han blev mycket rik. Han bestämde att hans pengar skulle gå till ett pris till personer som har upptäckt viktiga saker.

Nobelpriset delades ut första gången år 1901. Nobelpriset i ekonomi har delats ut sedan 1969. Pengarna till det priset kommer från Riksbanken, som är statens egen bank.

Fem av Nobelprisen delas ut i Stockholm i morgon lördag den 10 december. Nobelpriset i fred delas ut i Oslo. Det är Alfred Nobel själv som har bestämt att det ska vara så.

Efter prisutdelningen är det en stor fest i Stockholms stadshus. Det är fler än tusen gäster på festen. Hela den svenska kungafamiljen är där, många svenska politiker och forskare från olika länder. Det är en väldigt lyxig fest. Många brukar uppmärksamma gästernas vackra kläder och dekorationerna av blommor som finns i salen. Man kan också se festen på tv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".