Lagbok
En bok med Sveriges lagar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Inga bevis för att en man skulle göra terroristbrott i Syrien

Domstolen tycker inte att mannen ska bli dömd
2:39 min

En man som anklagades för att ha tänkt resa till Syrien och göra terroristbrott har blivit fri. Domstolen säger att man inte kan bevisa att mannen skulle göra ett terroristbrott.

Mannen försökte åka till Syrien i april, men polisen tog honom i Turkiet och skickade tillbaka honom till Sverige.

Åklagaren säger att mannen skulle resa till Syrien för att gå med i terrorgruppen Nusrafronten. Polisen hittade sms i mannens telefon. Han skrev att han skulle till Syrien för jihad. Polisen hittade också andra bevis i mannens väskor och i hans dator.

Mannen säger att han inte skulle göra ett terrorbrott. Han säger att han skulle arbeta med att hjälpa människor.

Det har redan varit en rättegång mot mannen, i domstolen tingsrätten. Den domstolen sa att mannen inte skulle bli dömd. Men åklagaren tyckte att det var fel beslut, och ville ha en till rättegång. Nu har det varit rättegång i den högre domstolen hovrätten. Och den domstolen tycker inte heller att mannen ska bli dömd.

Domstolen säger att det finns bevis på att mannen skulle åka och kriga med Nusrafronten. Men domstolen säger att det inte räcker för att bevisa att mannen skulle göra terroristbrott i Syrien.

Det är en ny lag som säger att det är olagligt att resa till en plats för att göra ett terroristbrott. Lagen började gälla i Sverige den 1 april.

Många har varit kritiska till den nya lagen. De säger att det kommer vara svårt att använda den, eftersom det är svårt att bevisa vad en person ska göra på sin resa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".