Några av deltagarna i tomtetävlingen i Gällivare 2015.
Några av tomtarna som tävlade i Gällivare förra året. Foto: Gustav Hansson / www.gustavhansson.com

En tävling om vem som är den bästa jultomten

De ska bland annat göra julpaket och dekorera julgranar
1:31 min

I helgen är det en ovanlig tävling i den lilla staden Gällivare i norra Sverige. Det är en tävling om vem som är den bästa jultomten.

Tomtar från flera olika länder är med i tävlingen som heter Santa Winter games. De kommer från Sverige, Tyskland, Frankrike, Kina samt Hongkong.

Tomtarna gör många olika sorters tävlingar. Jonathan Nilsson arbetar med tävlingarna. Han berättar att en viktig tävling är att tomtarna ska äta gröt så snabbt de kan. De måste också äta gröten snyggt, så att de inte spiller för mycket i skägget.

– Framför allt så ska man ju äta upp gröten snabbt, men det ska även såklart ske på ett snyggt sätt. Så att det ska inte vara för mycket gröt i skägget, säger Jonathan Nilsson.

Tomtarna ska också tävla i att slå in julpaket och att dekorera julgranar. De ska också åka skidor, berättar Jonathan Nilsson.

– Paketinslagning, julgransdekoration, skorstensklättring, bland annat. Sparkåkning, skidåkning. En hel del, säger Jonathan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".