Kor med aktivitetshalsband hos Vadsbo mjölk AB.
Kor med aktivitetshalsband hos Vadsbo mjölk AB. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Brist på mjölk under en längre kris

Regeringen saknar en plan
1:10 min

Den kan bli brist på mjölk och andra livsmedel i Sverige om det blir en lång kris. Som till exempel ett krig. Det säger forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Thomas Bäck är mjölkbonde på en gård i Norrtälje kommun. Han säger att det kan bli svårt för honom att producera mjölk under en längre kris eftersom strömmen inte skulle räcka då.

– Stängs strömmen av så klarar vi att producera egen energi i en vecka innan bränslet till generatorerna tar slut, säger mjölkbonden Thomas Bäck.

Sverige har sedan 1990-talet inte haft någon plan för hur jordbruket ska skötas vid en större kris. Det är farligt för Sverige, säger Camilla Eriksson som är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Ett exempel är om Sverige är i krig och inte kan köpa bränsle från utlandet. Det skulle göra att Sverige inte skulle klara av att producera livsmedel, säger hon.

Sveriges regering har inte presenterat en plan för hur detta ska lösas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".