Ärkebiskop Antje Jackelén.
Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kyrkorna vill att flyktingar ska få stanna

Krav på regeringen
1:41 min

Organisationen Sveriges kristna Råd vill att regeringen ska låta flyktingar stanna i Sverige. Nu samlar de underskrifter av namn och hoppas att regeringen ska lyssna.

Det är flera kristna kyrkor som deltar. Till exempel den lutherska kyrkan, de svenska frikyrkorna, katolska kyrkan och den ortodoxa.

Kyrkorna har tre krav. Att barn och unga ska ha en trygg framtid. Att alla som får asyl i Sverige ska ha rätt till ett familjeliv. Och att man ska göra det enklare för familjer att återförenas i Sverige.

Antje Jackélen är ärkebiskop, alltså ledare för den svenska kyrkan som är protestantisk. Det handlar inte om politik, utan om den kristna tron. Där ska alla människor kunna leva tillsammans, menar hon.

-När vi talar som kyrkor så gör vi inte det för att vi är politiker, utan vi gör det för att vi drivs av det kristna budskapet. En bärande tanke är att vi människor är skapta för att leva tillsammans med varandra, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Ärkebiskopen vill att Sverige ska ställa krav på de länder som är medlemmar i europeiska unionen. Alla länder måste dela på ansvaret och ta emot flyktingar, menar hon.

Insamlingen av namnunderskrifter kommer att fortsätta till 31 januari nästa år.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".