Cecilia Uddén står vid rasmassor
Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén. Foto: Sveriges Radio.

Sveriges Radios journalist blev tvingad att lämna Syrien

Myndigheterna tvingade henne att lämna landet
2:37 min

Sveriges Radios journalist Cecilia Uddén har blivit tvingad att lämna Syrien. Det är de syriska myndigheterna som tvingade henne att lämna landet.

Cecilia Uddén rapporterar från länder i Mellanöstern för Sveriges Radio. Hon åkte till Syrien i början av veckan. Hon hade varit i staden Aleppo i några dagar när myndigheterna sa att hon inte fick vara kvar.

Cecilia Uddén säger att hon är arg och frustrerad över att hon inte fick stanna kvar och rapportera från Aleppo. Hon är arg för att hon aldrig fick chansen att träffa och prata med människor som flyr från östra Aleppo.

– Jag känner mig både arg, besviken och oerhört frustrerad över att inte ha kunnat rapportera från Aleppo. Att inte över huvud taget ha fått träffa några av dessa internflyktingar, säger Cecilia Uddén.

Myndigheterna i Syrien säger att Cecilia Uddén har spridit information som inte är sann. Men de har inte berättat exakt vad de menar.

Sveriges Radios chef Cilla Benkö är upprörd över de syriska myndigheternas behandling av Cecilia Uddén. Hon säger att Cecilia Uddén har rapporterat om konflikten på rätt sätt. Hon har talat med människor från båda sidorna av konflikten.

– Det här är ett agerande som gör mig både upprörd och besviken. Vi har en ackrediterad journalist inne i ett land där det pågår en konflikt. Som har bevakat en konflikt på ett, som jag tycker, helt korrekt sätt. Där båda sidor av konflikten har fått komma till tals. Och då beter man sig inte på det här sättet, säger Cilla Benkö.

Sveriges Radios chef Cilla Benkö säger att det är viktigt att journalister kan vara på plats och rapportera från stora konflikter. Sveriges Radio ska nu söka nya tillstånd för att kunna skicka journalister till Syrien igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".