Anna Carlstedt
Anna Carlstedt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Myndigheten mot våldsam extremism ska få en ny chef

Arbetar mot extrema odemokratiska åsikter, som islamism och nazism
2:15 min

Myndigheten som arbetar mot våldsam extremism ska få en ny chef. Hon heter Anna Carlstedt. Hon är forskare och har varit chef för organisationen Röda Korset tidigare.

Myndigheten öppnades för två år sedan. Den ska leda arbetet mot våldsam extremism i Sverige. Det handlar om personer med extrema odemokratiska åsikter som vill använda våld. Till exempel extrema islamister eller nazister.

Det är meningen att alla kommuner i Sverige ska ha en plan på hur de ska arbeta mot de här extrema åsikterna. Men det finns fortfarande kommuner som inte har någon plan.

Myndigheten har också startat en telefonlinje som man kan ringa om man är orolig för att någon man känner har börjat gilla terrorism, eller andra extrema politiska åsikter. Men telefonlinjen har inte fungerat så bra. Det är inte så många som har ringt till det här numret sedan det startade. Och många som har ringt har inte fått något svar.

Det här är några av sakerna som den nya chefen ska fortsätta att arbeta med.

Just nu är Hillevi Engström chef för myndigheten. Hon tycker att en annan myndighet ska ta över arbetet efter år 2017. Hon tycker att myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska ta över. Den nya chefen Anna Carlstedt tycker också att det är en bra idé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".