En kvinna sitter och pratar med en handläggare på Migrationsverket Foto: Marcus Ericsson/TT
Personer som har ansökt om att familjemedlemmar ska få flytta till Sverige kan få vänta väldigt länge. Foto: Marcus Ericsson/TT

Familjer kommer att få vänta ännu längre på att få leva tillsammans

Migrationsverket säger att man kan få vänta i två år
1:31 min

Personer som har uppehållstillstånd i Sverige och ansökt om att få ta hit sin familj, får ofta vänta väldigt länge på beslut från Migrationsverket. Nu säger Migrationsverket att de som ansöker nästa år kommer att få vänta ännu längre.

I dag väntar ungefär 70 000 människor i Sverige på att deras anhöriga ska få flytta hit. “Anhöriga” betyder familjemedlemmar eller en person som man vill leva med, till exempel en person som man vill gifta sig med.

Det är Migrationsverket som bestämmer vilka anhöriga som ska få komma till Sverige. De tror att de kommer att få 90 000 nya ansökningar nästa år. Migrationsverket säger att det därför kommer att ta ännu längre tid att bestämma vilka som ska få komma till Sverige.

Håkan Jonsson är jurist på Migrationsverket. Han säger att man kan få vänta i två år på att få ett beslut. Men han tycker inte att det är bra att människor måste vänta så länge. Därför försöker Migrationsverket anställa fler personer, så att man kan jobba snabbare.

Men Håkan Jonsson tror ändå att människor kommer att få vänta länge på sina beslut.

– Det kommer nog att bli väldigt långa handläggningstider. Och det är ju inte rimligt. Och det är ju vi medvetna om och vi gör ju allt för att komma till rätta med detta, säger Håkan Jonsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".