En julgranskula i en gran foto: Hasse Holmberg / TT
Den 24 december firar många i Sverige julafton. Foto: Hasse Holmberg / TT

I morgon är det julafton

De blandar maträtter från olika länder
1:58 min

Julen är en viktig högtid och helgdag för många som bor i Sverige. I morgon är det julafton, då träffar många sina familjer för att äta mat tillsammans och ge varandra gåvor.

Den 24 december varje år firar många i Sverige julafton. Det är dagen före juldagen, då man i kristen tradition firar Jesus födelse.

En del personer brukar gå till kyrkan, men de flesta firar julafton hemma med släktingar och vänner. Då äter man julmat och ger varandra presenter som kallas julklappar.

Många som kommer från andra länder och bor i Sverige firar också jul, men blandar svenska traditioner med traditioner från andra länder.

Jiyan Ibrahim kommer från Irak men har bott i Sverige i över 20 år. Hon brukar laga både kurdisk och svensk mat.

– Jag brukar blanda lite grann. Jag lagar Briyani

 Vad brukar ni laga som är svenskt?

 – Ja, det är prinskorv och köttbullar.

Farah Saighani kommer från Afghanistan och bor i Sverige. Hemma hos henne bor tre pojkar från Afghanistan som kommit till Sverige i år. De ska fira jul tillsammans. Farah säger att de kommer att äta både afghansk och svensk mat.

En av pojkarna heter Aerfan. Han kom till Sverige för ett år sedan. Han har aldrig firat jul förut.

– Det ska bli trevligt eftersom familjen samlas. Jag tycker om nyårsafton också, för då är det fyrverkerier, säger Aerfan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".