Händer som håller i mobiltelefoner. foto: Erik Nylander/TT
Många organisationer sprider extrem propaganda på internet. Foto: Erik Nylander/TT

IT-företag försöker stoppa extrema åsikter på internet

IT-företag samarbetar för att ta bort filmer
1:43 min

Nu försöker stora företag som Twitter, Google, Facebook och Microsoft att stoppa propaganda från organisationer som försöker få människor att begå brott. Till exempel så kan personer som sprider propaganda få sina konton avstängda.

Propaganda betyder att man sprider texter, bilder och filmer för att människor ska få en viss åsikt. Det kan vara meddelanden som ser ut som nyheter, men som är gjorda så att människor ska tycka på ett visst sätt.

Många organisationer använder internet för att locka människor till att bli medlemmar, eller skicka pengar som kan användas i krig. Islamiska staten, IS eller Daesh är en organisation som sprider mycket propaganda på internet.

Om en person har tittat mycket på filmer från IS så föreslår Googles program att man ska titta på andra filmer också.

Till exempel så kan personer som har tittat mycket på IS egna filmer få förslag om att också se filmer som visar hur svårt människor har det i de städer som IS kontrollerar.

Google, Facebook, Twitter och Microsoft har börjat hjälpa varandra för att ta bort extrem propaganda. Om ett företag stoppar en film så får de andra företagen veta det, så att de också kan ta bort den filmen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".