Fyrverkerier på ett mörk himmel. foto: Hasse Holmberg / TT
Många barn skadas av fyrverkerier. Foto: Hasse Holmberg / TT

Många barn skadas av fyrverkerier

100 personer åker till sjukhus varje år
1:28 min

I Sverige måste man vara vuxen för att få använda fyrverkerier, trots det så är nästan hälften av alla som skadas av fyrverkerier barn.

Varje år kommer ungefär 100 personer i Sverige till ett sjukhus för att de har skadats av fyrverkerier. Av dem är ungefär 40 personer barn.

I Sverige är det förbjudet att använda fyrverkerier innan man har fyllt 18 år. Och det är olagligt för vuxna personer att köpa fyrverkerier till barn.

De vanligaste skadorna är brännskador och sår på händer, huvud eller ögon.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger nu att man ska vara väldigt försiktig om man använder fyrverkerier.

Bland annat säger MSB att man aldrig ska tända fyrverkerier när man håller dem i handen. Man ska se till att ingen står för nära fyrverkerierna och själv gå en bit bort så fort man kan.

MSB säger också att man inte ska dricka alkohol innan man använder fyrverkerier.

Om man inte vill använda fyrverkerier själv, finns många möjligheter att se fyrverkerier ändå. Många städer i Sverige ordnar fyrverkerier på nyårsafton som alla kan titta på.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".