Livstidsdömde Kaj Linna på Norrtäljeanstalten har suttit i fängelse i elva år, dömd för mord. Han har ansökt om resning tre gånger och har fått avslag varje gång. Foto Magnus Hallgren / DN / TT
Livstidsdömde Kaj Linna på Norrtäljeanstalten har suttit i fängelse i 12 år, dömd för mord. Han säger att han är oskyldig. Foto: Magnus Hallgren/TT

Man som sitter i fängelse för mord får ny rättegång

Kaj Linna blev tidigare dömd till livstids fängelse
1:25 min

Högsta domstolen, HD, bestämde i dag att det ska bli en ny rättegång om ett känt mord. Mordet skedde år 2004 i Kalamark som ligger utanför Piteå i norra Sverige.

Två bröder blev då överfallna och rånade. Den ene brodern blev mördad. Den andre brodern blev misshandlad och fick allvarliga skador.

En man som heter Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för mordet. Men han har hela tiden sagt att han är oskyldig.

Nu har HD bestämt att man ska ge Kaj Linna resning. Resning betyder att HD ska hålla en ny rättegång för att bestämma om man har gjort rätt eller fel i de tidigare rättegångarna.

HD:s beslut talar sedan om för alla domstolar hur de ska tolka lagen. Beslutet blir vägledande. Det kallas för prejudikat.

Det är tredje gången som Kaj Linna begär resning. HD säger ja till det nu för att det kommit nya uppgifter som visar att ett viktigt vittne har sagt saker som är annorlunda från det vittnet har sagt tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".