Sköterska och kvinna i rullstol.
Undersköterskan Carina Dahl småpratar med Ingrid Karlsson, en av hyresgästerna på Svartedalens äldreboende i Göteborg. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio.

Kortare arbetsdagar gav positiva resultat

Det har blivit fler utflykter för de äldre.
1:00 min

I staden Göteborg har man testat att jobba med kortare arbetsdagar. Det vanliga är att jobba åtta timmar varje dag, men i Göteborg har man under två års tid testat att istället jobba sex timmar.

Det är på ett hem för äldre personer som personalen testat att ha kortare arbetsdagar. Det har fungerat bra. Personalen säger att de mår bättre och att de äldre personerna har fått mer saker att göra.

Ingrid Karlsson är hyresgäst på hemmet, som heter Svartedalens äldreboende. Hon säger att hon är tacksam för att det blivit fler utflykter under året som gått. Om man inte får komma ut känner man sig som en fånge säger Ingrid Karlsson.

- Man känner sig som en fånge mer eller mindre när man sitter så här och inte kan röra sig och inte kan komma ut. Så det är ju det man längtar efter att komma ut lite mera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".