En ensam kvinna går på en mörk gångväg i en park.
Många kvinnor är rädda för att gå ute ensamma på kvällen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Fler och fler kvinnor känner sig otrygga

Kvinnorna är mest oroliga för att bli överfallna och för sexuella brott
1:53 min

Fler och fler kvinnor i Sverige känner sig otrygga och är rädda för att bli överfallna när de är ute. Det visar en rapport som myndigheten BRÅ har gjort.

Varje år ställer BRÅ frågor till människor om hur trygga de känner sig. Idag har BRÅ presenterat årets undersökning.

Mer än 30 procent av kvinnorna svarade att de känner sig otrygga när de går ut i sitt bostadsområde på kvällarna. Förra året var det 25 procent som svarade det. Det har alltså ökat ganska mycket.

Det är mest unga och gamla kvinnor som känner sig otrygga. Och en del av dem känner sig så rädda att de stannar hemma istället för att gå ut. Kvinnorna är mest oroliga för att bli överfallna och för att bli utsatta för sexuella brott.

Det är bara 9 procent av männen som känner sig otrygga. Och skillnaden mellan män och kvinnor har ökat.

Erik Wennerström är chef på myndigheten BRÅ. Han säger att det är en oroväckande utveckling att kvinnor känner sig så otrygga. Och han säger att det är särskilt oroväckande att skillnaderna mellan män och kvinnor ökar

– Det är en oroväckande och skrämmande utveckling. Och framför allt att skillnaderna mellan män och kvinnor inte bara fortsätter att vara stora, utan också ökar, säger Erik Wennerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".