En person håller i pengar och bankkort.
Skillnaden mellan de som tjänar mycket och de som tjänar lite i Sverige har blivit större. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skillnaden mellan rika och fattiga i Sverige har ökat

De flesta som tjänar mycket pengar bor i kommuner nära Stockholm
2:10 min

Skillnaden mellan de som tjänar mycket och de som tjänar lite i Sverige har blivit större. Det visar en undersökning som tidningen Dagens Samhälle har gjort.

Tidningen har undersökt hur mycket pengar människor i Sverige har tjänat eller fått i bidrag under de senaste fem åren. Undersökningen visar att fler har blivit rika, och fler har blivit fattiga. Skillnaderna har alltså blivit större.

Det har också blivit större skillnader mellan människor som bor i stora städer och människor som bor i mindre städer eller på landsbygden.

De flesta som tjänar mycket pengar bor i kommuner nära Stockholm. Och de flesta som tjänar lite pengar bor i Värmland, Skåne och Jämtland.
Fattigdomen ökar snabbast i kommuner som har tagit emot många flyktingar.

Jesper Roine är expert på nationalekonomi. Han säger till tidningen Dagens Samhälle att det inte är lönerna som har blivit mycket högre eller mycket lägre. Skillnaderna har blivit större av andra anledningar.

Om man är sjuk eller arbetslös kan man få bidrag från staten. Men de bidragen har inte ökat på samma sätt som lönerna. Samtidigt har människor som äger saker, som bostäder och aktier, tjänat mer pengar på det de senaste åren. Därför har skillnaderna mellan de som har mycket pengar och de som har lite pengar ökat, säger experten Jesper Roine.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".