Många i Sverige gillar inte USA:s nya president Donald Trump.
Många i Sverige gillar inte USA:s nya president Donald Trump. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Många svenskar gillar inte Donald Trump

Sämsta siffrorna för en internationell ledare
1:30 min

80 procent av svenskarna gillar inte USA:s nya president Donald Trump. Det visar en undersökning som analysföretaget Novus har gjort åt Ekot.

Av de personer man har frågat så är det bara 10 procent som gillar Donald Trump.

Sören Holmberg är statsvetare på Göteborgs universitet. Han säger att det är första gången som en undersökning visat så negativa resultat mot en internationell ledare.

–De här siffrorna är de tydligast mest negativa vi har sett någon gång, säger Sören Holmberg, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Om man jämför de här siffrorna med en undersökning som man gjorde på Rysslands president Vladimir Putin på 2000-talet så kan man se att fler personer ogillar Donald Trump.

I Sverige är det framförallt män och personer som bor i södra Sverige som är mindre negativa mot Donald Trump. Och i Sveriges parlament, riksdagen, är det bara hos partiet Sverigedemokraterna det finns en majoritet som gillar Trump.

Enligt Sören Holmberg på Göteborgs universitet så beror det på att båda vill minska eller stoppa invandringen.

 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".