Andra länder spionerar på Sverige

1:50 min

Främmande makter, det vill säga, andra länder spionerar på Sverige. Det säger chefen för Sveriges säkerhetspolis Anders Thornberg idag.

Han presenterade säkerhetspolisens årsbok. I den står vilka risker Sverige kan utsättas för.

Enligt Anders Thornberg har säkerhetspolisen upptäckt två saker. Att det finns spioner inom viktiga verksamheter i samhället. De har tillgång känslig information som andra länder inte ska veta eftersom det kan skada Sverige.

Det andra är att säkerhetspolisen har upptäckt att andra länder gör attacker mot Sverige via internet. Det kallas för cyberattacker och kan skada svenska myndigheters arbete.

-Aldrig tidigare har vi haft en större och mer komplicerad uppgift, säger Säpochefen Anders Thornberg.

Enligt säkerhetspolisen finns det flera risker för Sverige. Till exempel svaga IT system som inte skyddar känslig information, för dåligt skydd av viktiga byggnader och personal som läcker hemlig information.

I årsboken kritiserar Säpo de svenska myndigheterna eftersom de inte skyddar sin information. Det är farligt för Sverige och kan utnyttjas av andra länder.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista