Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT

Viktigt att hindra andra länder att påverka valet i Sverige

Statsministern presenterar flera saker som ska skydda samhället
1:47 min

Nästa år är det val till riksdagen i Sverige. Efter presidentvalet i USA kom det information om att Ryssland försökte påverka valet där. Statsministern Stefan Löfven säger att det finns en risk att andra länder försöker påverka valet i Sverige också.

Statsminister Stefan Löfven skriver om det här i tidningen Dagens Nyheter idag. Han presenterar flera saker som ska göra att samhället skyddas bättre mot påverkan från andra länder under valet.

Statsministern har bjudit alla partiledare till ett möte där Säkerhetspolisen ska beskriva hur riskerna och hoten ser ut.

Säkerhetspolisen ska också hjälpa alla partier att lära sig mer om hur det går till när andra länder försöker påverka valet och samhället i Sverige. Då blir det lättare för partierna att upptäcka det och att skydda sig mot det.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska ha möten med olika medier, som tidningar, radio, tv och sociala medier. De ska diskutera säkerhet på internet och i datorsystem.

Det har blivit vanligare att företag och myndigheters datorsystem blir attackerade på olika sätt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska hjälpa medierna att lära sig mer om det här och att skydda sig bättre.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".