Strumpor i olika färger för att hylla att alla människor är olika

1:44 min

Idag är det internationella Downs syndrom-dagen. En dag för att uppmärksamma och prata om funktionsnedsättningen Downs syndrom. De senaste åren har dagen blivit mer känd på grund av kampanjen "rocka sockorna".

Då är det många som tar på sig sockor i olika färger, för att hylla att alla människor är olika.

Kampanjen "rocka sockorna" började i USA, men nu har den funnits i Sverige i några år.

Kampanjen började spridas mer i Sverige för två år sen när den 10-åriga tjejen Nathea Anemyr hyllade sin storasyster Noelle, som har Downs syndrom. Nathea uppmanade alla skolor och arbetsplatser att delta i kampanjen. Det spreds på sociala medier, och nu är det fler och fler som brukar uppmärksamma kampanjen "rocka sockorna".

På Parkskolan i Degerfors är det många barn som har tagit på sig strumpor i olika färger idag. En av dem är Alvin Lagergren som går i tvåan. han säger att han är med och rockar sockorna för att alla människor är olika men lika mycket värda.

– Det är ju en speciell dag idag. När man rockar sockorna. Och då har jag på mig dem för att alla människor är olika fast lika mycket värda, säger Alvin Lagergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista