Musiken och sångaren Sven-Erik Magnusson har dött

2:38 min

Musikern och sångaren Sven-Erik Magnusson har dött. Han var med i ett av Sveriges mest kända band, Sven-Ingvars. De spelade musik i över 60 år.

Bandet Sven-Ingvars blev populära redan i början på 1960-talet. Bandet kom från landskapet Värmland, och de sjöng ofta låtar om platsen de kom ifrån.

Deras första hitlåt heter Te' dans mä Karlstatösera och kom 1961. Där sjunger Sven-Erik Magnusson om en danskväll i Karlstad som är Värmlands största stad. Han sjunger låten på värmländsk dialekt.

Sven-Ingvars har också blivit kända som ett dansband. Dansband spelar musik på ställen där folk dansar pardans, som bugg och foxtrot. Dansbandskulturen är stor i Sverige, och det finns många band som spelar typisk dansbandsmusik. Sven-Ingvars låt Två mörka ögon är en dansbandslåt.

Men Sven-Ingvars spelade inte bara dansbandsmusik, de blandade olika typer av musik. Bandet har haft väldigt många hitlåtar. På 1990-talet fick de också en lite yngre publik, när de spelade på den stora musikfestivalen Hultsfred.

Sven-Erik Magnusson startade bandet när han var 14 år, och han var den enda person som var medlem i bandet hela tiden fram tills nu. Sven-Erik Magnusson blev 74 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista