Recep Tayyip Erdogan på ett möte i Ankara i söndags. Foto: Ozan Kose/TT.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Ozan Kose/TT.

Turkiet kartlägger personer i Sverige som är kritiska mot regimen

Sveriges utrikesminister säger att det är oroväckande
2:23 min

Turkiet samlar in information om personer i Sverige som stödjer Gülenrörelsen. Det har journalister på Sveriges Radio avslöjat idag. Säkerhetspolisen säger att detta kan vara olagligt.

Turkiets President Erdogan säger att det är Gülenrörelsen som har ansvaret för det den misslyckade statskuppen i Turkiet förra året. Väldigt många människor som stödjer Gülenrörelsen har blivit tagna av polisen i Turkiet.

Idag avslöjar Sveriges Radio att personer som jobbar för den turkiska staten i Sverige registrerar människor som är kritiska mot Turkiets regim och som stödjer Gülenrörelsen. De försöker också få människor att avslöja andra personer som finns i Sverige.

Lisa Simonsson arbetar på Säkerhetspolisen i Sverige. Hon säger att andra länder inte får kartlägga personer som har en viss politisk åsikt i Sverige. Och man får inte tvinga personer att berätta vilka andra personer som har en viss politisk åsikt. Det här kan vara ett brott som kallas olovlig underrättelseverksamhet.

– Nej det får man inte göra. Det är vad vi kallar för olovlig underrättelse verksamhet. Om man uppfyller samtliga rekvisit i den paragrafen, säger Lisa Simonsson.

Sverige utrikesminister Margot Wallström har pratat med Turkiets ambassad om detta idag. Margot Wallström säger att det är allvarligt om den turkiska staten gör saker som är brottsliga i Sverige. Hon säger att det är polisen som ska utreda om det är ett brott mot lagen.

– Ja det här är förstås oroväckande uppgifter. Det här har vi också tagit upp i ett samtal med turkiska ambassasden i morse. Så att vi följer den här frågan förstås, väldigt noga. Och om det kan gälla lagbrott då är det ju rättsvårdande instanser förstås som har att följa upp detta, säger Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".