En brittisk flagga och en EU-flagga.
Storbritannien ska lämna EU. Foto: Matt Dunham

Nu har Storbritannien lämnat in ansökan om att lämna EU

Statsminister Stefan Löfven: Sverige vill fortsätta ha en bra relation med Storbritannien
1:39 min

Idag har Storbritannien lämnat in sin ansökan om att lämna den Europeiska Unionen, EU.

Men det kommer ta ungefär två år innan det är klart. Storbritannien ska förhandla med EU:s länder om hur förhållandet med EU ska vara efter att de lämnat unionen.

Det handlar till exempel om ekonomiska avtal, och om handel mellan länderna. Och om hur reglerna för medborgare i EU-länder som åker till Storbritannien ska vara.

Statsminister Stefan Löfven säger att Storbritannien har varit ett viktigt land för Sverige att samarbeta med i EU. Han beklagar att Storbritannien lämnar den europeiska unionen. Men han tycker att det är bra att processen har börjat nu, flera månader efter folkomröstningen.

Stefan Löfven säger att Sverige vill fortsätta att ha en bra relation och samarbete med Storbritannien. Han säger att en av de viktigaste frågorna är vad som ska hända med de medborgare i EU-länder som nu bor i Storbritannien, och med britter som bor i andra EU-länder. Det bor till exempel ungefär 90 000 svenskar i Storbritannien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".