Bild från webbsidan Youmo
1 av 2
Webbsidan Youmo.se ska vara som en digital ungdomsmottagning.
skärmdump från www.youmo.se
2 av 2
Foto: www.youmo.se

Ny webbsida för unga nyanlända på olika språk

Information om sånt som är viktigt i många ungdomars liv
1:48 min

Nu kan unga nyanlända få information om hälsa, sex, relationer och jämställdhet på sitt språk. Igår öppnade en ny webbsida som heter Youmo. Den finns på språken somaliska, tigrinya, arabiska och dari.

Det finns också information på lätt svenska, och snart kommer det även på engelska.

Webbsidan Youmo ska vara som en digital ungdomsmottagning. Det finns texter, bilder och filmer som ger information om sånt som är viktigt i många ungdomars liv. Det handlar till exempel om kärlek och sex, vänskap och jämställdhet. Det handlar också om hälsa, som vad man kan göra om man mår dåligt psykiskt.

Ungdomar kan läsa vanliga frågor och få svar på sitt eget språk. Det finns också information om vad man kan göra om man behöver hjälp.

Webbsidan Youmo är till för ungdomar som är nya i Sverige. Det är regeringen som har bestämt att sidan ska finnas.

Åsa Regnér är minister med ansvar för jämställdhet. Hon säger att sidan ska ge kunskap om hur kroppen och själen fungerar. Och om hur respekt för varandra och jämställdhet fungerar i Sverige.

– Det här är en form om sexualundervisning, och kunskap om hur kroppen och själen fungerar och hur man ser på jämställdhet och respekt för varandra i Sverige, säger Åsa Regnér.

Här är webbsidan Youmo.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".