Drottninggatan i Stockholm efter attacken. Ambulanser, poliser och brandbilar.
Fyra personer dödades och många blev skadade. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fyra personer dog i en misstänkt terrorattack i Stockholm

Statsministern säger att terroristerna aldrig kan vinna
3:10 min

Fyra personer dog och många blev skadade i attacken i Stockholm i fredags. Polisen misstänker att det var en terrorattack.

Attacken hände på eftermiddagen. En man stal en lastbil och körde med hög fart på Drottninggatan mitt i Stockholm. Inga bilar får köra på Drottninggatan egentligen. Det är en gata med många affärer och det brukar vara mycket folk där. Lastbilen körde på många människor på vägen, och kraschade sen rakt in i varuhuset Åhlens.

Fyra människor dog. Två var från Sverige, en från Belgien och en från Storbritannien. Många människor blev skadade, och flera personer är fortfarande på sjukhus.

Polisen stängde av stora delar av centrala Stockholm efter attacken. Alla tåg, tunnelbanor och bussar inne i stan stoppades i flera timmar.

Några timmar efter attacken tog polisen en man som de tror körde lastbilen och dödade människorna. Han är 39 år och kommer från Uzbekistan. Han hade sökt uppehållstillstånd i Sverige men fått nej. Mannen skulle utvisas, men har gömt sig. Nu är mannen misstänkt för terrorbrott.

Igår söndag tog poliserna en till man. Det är inte känt vad polisen misstänker att han har gjort. Men han är också misstänkt för terrorbrott.

Polisen har också tagit flera andra personer som de har förhört. Men de personerna har nu blivit släppta igen. Polisen har också samlat in olika typer av bevis.

Statsminister Stefan Löfven säger att terrorismens mål är att göra demokratin svag och att få människor att börja hata och tycka illa om varandra. Men det kommer inte att lyckas i Sverige, säger han.

Stefan Löfven säger att terrorister inte kan vinna. Terrorister kan inte styra våra liv, säger han.

– Målet med terrorismen är att underminera demokratin. Så split mellan människor så att fler ska börja hata och misstro varandra. Men såna gärningar kommer aldrig att lyckas i Sverige. Vi vet att våra fiender är de här avskyvärda mördarna, det är inte varandra. Och vårt budskap kommer alltid att vara klart: Ni kan inte kuva oss. Ni kan inte styra våra liv. Ni kommer aldrig någonsin att vinna, säger statsminister Stefan Löfven.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".