Elever i ett klassrum. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Skolkommissionen föreslår flera förändringar i skolan. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Skolkommissionen föreslår flera förändringar i skolan

Skolkommissionen vill att elever ska blandas mer
1:53 min

Skolkommissionen är en grupp lärare och forskare som har utrett hur skolan i Sverige kan bli bättre. I dag lämnar de en rapport med flera förslag på hur skolan kan förändras.

Ett förslag är att man ska lotta ut platser till (på) skolor där många barn vill gå. I dag måste föräldrarna ställa sina barn i kö flera år i förväg för att de ska få en plats på en populär skola.

Jan-Eric Gustafsson är ordförande i Skolkommissionen. Han säger att man vill lotta ut platserna för att elever från olika bakgrund ska få samma möjlighet att välja skola.

Skolan i Sverige har fått mycket kritik de senaste åren. Elevernas resultat har varit sämre än i andra länder i Europa. Organisationen OECD säger att det är för dålig blandning av elever på skolorna. Elever med samma bakgrund går på samma skola, istället för att vara uppdelade på olika skolor. Och de bästa lärarna jobbar inte där de behövs som mest.

Regeringen bildade gruppen skolkommissionen för två år sedan, för att se hur skolan kan bli bättre.

Skolkommissionen föreslår nu att alla elever ska välja skola. De tror att det skulle göra att elever med olika bakgrund blandas i skolan.

Skolkommissionen föreslår också att staten ska ha mer kontroll över skolans ekonomi. De tycker att det är för stor skillnad mellar olika kommuner och hur mycket pengar de använder till skolan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".