Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge på första maj 2016.
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Borlänge den 1 maj 2016. Foto: Ulf Palm/TT

Ett nazistiskt parti ska demonstrera i Falun på 1 maj

Polisen förbereder sig på att det kan bli bråk.
1:39 min

På måndag är det 1 maj. Det är arbetarnas helgdag, och många brukar demonstrera.

Det är framför allt partier som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som brukar demonstrera och hålla tal på 1 maj. Men i Falun i Dalarna ska ett nazistiskt parti demonstrera. Partiet heter Nordiska motståndsrörelsen. Det är andra året de har fått tillstånd att demonstrera på första maj i Dalarna.

Lagen i Sverige säger att alla har rätt att demonstrera och ha stora möten. Men man måste söka tillstånd från polisen. Polisen kan säga nej på grund av säkerhetsrisker, men det är ovanligt. Polisen kan också bestämma vilken plats demonstrationen ska vara på.

Det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen har blivit mer aktivt de senaste åren. Men motståndet mot partiet har vuxit samtidigt. Polisen förbereder sig nu på att det kan bli bråk när det nazistiska partiet demonstrerar i Falun.

Det kommer vara ungefär 200 poliser på plats i Falun den första maj. Det kommer poliser också från andra delar av landet, för att hjälpa till.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".