Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra presenterar partiets budget våren 2017.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra presenterar partiets budget. Foto: Noella Johansson

Oppositionspartierna har sagt vad de vill göra med statens pengar

Nu har alla partier presenterat sin budget.
1:54 min

För två veckor sedan berättade regeringen hur de vill använda statens pengar i år. Det kallas budget. Nu har alla partier som är i opposition till regeringen också presenterat sina förslag till budget.

Alla åtta partier i parlamentet riksdagen skriver i sin budget att de vill ha mer pengar till polisen. De fyra borgerliga partierna i Alliansen tycker också att poliserna ska få högre lön. 

Men de tycker olika om många andra saker, som skatterna.

Moderaterna är det största partiet i Alliansen. Partiet vill att fler personer ska jobba och därför vill de sänka skatterna mycket för dem som jobbar. Moderaterna vill också ge mindre ekonomiskt bidrag till arbetslösa.

Men de andra partierna i Alliansen håller inte med. Kristdemokraterna vill bara sänka skatten för pensionärer. Men de vill höja skatterna på varor och tjänster som man köper.

Centerpartiet vill sänka skatten för personer som har företag. Och så vill de stänga myndigheten Arbetsförmedlingen.

Liberalerna vill ge mer pengar till Försvarsmakten.

Sverigedemokraterna är ett stort parti i opposition till regeringen, men de är inte med i Alliansen. De vill ge mer pengar till sjukvården, men mycket mindre till integration av invandrare.

Budgeten på våren är inte lika viktig som budgeten partierna presenterar på hösten. Det är mer ett sätt för oppositionspartierna att visa vad de vill satsa pengar på. Det är regeringens budget som kommer att gälla.

lattsvenska@sverigesradio.se

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".