Fjällvandrare vid Kebnekaise.
Fjällvandrare vid Sveriges högsta berg Kebnekaise. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Ungdomar ska få lära sig mer om att vandra i fjällen

Sveriges turistförening vill att fler unga ska våga fjällvandra.
1:30 min

I norra Sverige finns det många höga berg som kallas fjäll. Det är populärt att vandra i fjällen, och intresset har blivit större hos ungdomar den senaste tiden.

Men många ungdomar har inte så mycket erfarenhet och kunskaper om fjällvandring. Därför har Sveriges turistförening STF startat en slags kurs för unga. De vill att fler ungdomar ska våga vandra i fjällen.

Föreningen har byggt om ett hus så att det ser ut som en fjällstuga. Ungdomarna får bo där i en natt för att lära sig hur det fungerar. De får också lära sig om hur det fungerar att vandra i fjällen, om säkerhet och om hur man använder karta och kompass. Sedan får de gå ut på fjällvandring i sex dagar.

Utbildningen är för ungdomar som är mellan 18 och 25 år och som inte har vandrat i fjällen tidigare.

Det är många människor som åker till Sveriges nordligaste landskap Lappland för att vandra. Sveriges högsta berg Kebnekaise ligger i Lappland. Det är lite över 2000 meter högt.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".