Statsminister Stefan Löfven (S) håller tal i Almedalen 2016.
Stefan Löfven höll tal på politikveckan i Almedalen förra året. I år kommer han till politikveckan i Järva istället. Foto: Henrik Montgomery/TT

Alla partiledare kommer till politikerveckan i Järva

Politikerna och människorna som bor i området ska mötas
2:08 min

I juni blir det en vecka om politik i området Järva i västra Stockholm. Alla partier som är med i riksdagen har varsin dag, och partiledarna ska hålla tal.

I Järva ligger områdena Rinkeby, Tensta, Kista och Spånga. Där bor det många människor som har utländsk bakgrund.

Ahmed Abdirahman är med och ordnar politikveckan i Järva. Han säger att det ska vara en plattform för demokrati och möten. Många politiker pratar om de här utsatta områdena, men många som bor där känner att de inte är en del av samhället och att ingen bryr sig.

Ahmed Abdirahman säger att det är viktigt att politiker och partier inte bara pratar om människorna i de här områdena, utan att de också pratar med dem. Målet med politikveckan är att skapa möten mellan politikerna och människorna i området, säger han.

– Och om politiker och partier talar om de här områdena, då är det väldigt viktit att de också får möjligheten att träffa och tala med dem. Och inte bara tala om dem, utanför, säger Ahmed Abdirahman.

Det finns en ännu mer känd vecka om politik i Sverige, som heter Almedalsveckan. Den är i Almedalen på ön Gotland och har funnits i mer än 30 år. Alla partiledare brukar hålla tal där också.

Men i år har Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven sagt att han inte ska åka till Almedalen. Han har sagt att han hellre vill träffa vanliga människor.

På politikveckan i Järva kommer alla partiledare att hålla tal, även Stefan Löfven. Veckan är mellan den 10 och 18 juni.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".