Vårdavdelning för barn, Nya Karolinska sjukhuset.
Det finns inte tillräckligt många vårdplatser. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det finns inte tillräckligt många vårdplatser på sjukhusen

Det är brist på läkare och sjuksköterskor som kan jobba.
1:35 min

Det finns inte tillräckligt många platser för patienter på svenska sjukhus. Det är för att det inte finns tillräckligt många läkare och sjuksköterskor som kan jobba på sjukhusen.

Det finns 19 000 vårdplatser på svenska sjukhus. Men det räcker inte.

Håkan Griph är läkare på Skånes Universitetssjukhus i Lund. Han säger att läkarna och sjuksköterskorna måste skicka hem patienter så fort som möjligt, så att de kan ta emot nya patienter. Och det här kan vara dåligt för patienterna, som kanske inte får så mycket vård som de behöver.

– Jag tror att det är så att alla på avdelningen, alltså läkare och sjuksköterskor, all personal, där är det en väldig strävan att man måste få hem patienter så fort som möjligt, för vi måste ta emot nya patienter, säger Håkan Griph.

Vårdförbundet är ett fackförbund för sjuksköterskor. Vårdförbundet tycker att läkare och sjuksköterskor måste få bättre villkor på jobbet. Då kommer fler personer att vilja arbeta på sjukhusen.

Vårdförbundet tycker till exempel att arbetstiderna och lönerna måste bli bättre. Och att det ska bli lättare för sjuksköterskor att gå en utbildning för att bli specialist.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".