Cricketspelande personer på Balsta IP.
1 av 3
Cricket i Eskilstuna. Foto: Henrik Säll/Sveriges Radio.
Fayaz Emtiazi från Afganistan har hittat många nya vänner i Sverige genom cricketlaget.
2 av 3
Fayaz Emtiazi från Afganistan har hittat många nya vänner i Sverige genom cricketlaget. Foto: Henrik Säll/Sveriges Radio.
Arif Afzalzada startade cricketlaget ANFF efter önskemål från boende på Hotell Eskilstuna.
3 av 3
Arif Afzalzada startade cricketlaget ANFF efter önskemål från boende på Hotell Eskilstuna. Foto: Henrik Säll/Sveriges Radio.

Cricket är en sport som växer mycket i Sverige

1:35 min

Cricket är en av sporterna som växer mest i Sverige. Det är för att många flyktingar har kommit hit från länder där cricket är populärt.

För ungefär 5 år sedan fanns det 14 cricketklubbar i Sverige. Nu finns det 61 stycken.

Cricket har inte varit en stor sport i Sverige, men det är väldigt populärt i till exempel Afghanistan. Och många som har börjat spela cricket i Sverige den senaste tiden är ungdomar från Afghanistan.

Fayaz Emtiazi från Afghanistan kom hit som ensamkommande flyktingbarn. Han började spela i en cricketklubb i Eskilstuna för två år sedan. Han säger att det betyder mycket för honom.

– Jag har börjat spela här för två år sen, jag började 2015. Och det betyder jättemycket för mig, säger Fayaz Emtiazi.

Arif Afzalzada startade cricketklubben i Eskilstuna. Han säger att de riktar sig speciellt till unga som har kommit ensamma till Sverige. Han säger att cricketen är något positivt som hjälper dem att släppa stressen.

– De säger att de släpper all stress. Och de tänker inte så mycket på asylprocessen. Annars blir de deprimerade. Det här är någonting positivt, säger Arif Afzalzada.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista