Marie Nilsson bredvid en flagga för fackförbundet Metall.
Marie Nilsson blir ny ordförande för fackförbundet Metall. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En kvinna blir ledare för fackförbundet Metall

1:33 min

Fackförbundet Metall får en kvinna som ordförande för första gången.

Fackförbund är organisationer som representerar de som arbetar. De förhandlar till exempel med arbetsgivarna om vilka löner och villkor som ska gälla för arbetarna.

Metall är ett fackförbund för de som arbetar i industrin. Alltså på olika fabriker där man tillverkar saker. Det är flest män som jobbar med det, och det är också flest män som är medlemmar i fackförbundet Metall.

Fackförbundet Metall har ett stort möte under helgen. 300 representanter för medlemmarna samlas i Göteborg. I eftermiddag ska de välja Marie Nilsson till ny ordförande. Det är första gången någonsin som en kvinna leder fackförbundet Metall.

Marie Nilsson säger att hon inte kommer att vara på något speciellt sätt för att hon är kvinna. Men hon förstår att det ändå har en stor betydelse som symbol. Och att hon kan vara en förebild för andra kvinnor.

– Som symbolfråga så förstår jag att det har en stor betydelse. Och även som förebild såklart - för andra kvinnor att stiga fram mot uppdrag - så är det viktigt, säger Marie Nilsson.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista