Homosexuella män blir rånade på dejt från mobilapp

2:13 min

Det kan vara farligt att dejta på nätet. Flera personer har blivit rånade.

En app som homosexuella och bisexuella män använder heter Grindr. På appen kan man träffas för att gå på dejt. Men varje år anmäler flera personer till polisen att de har blivit rånade av någon som de har träffat på nätet. Flera personer har också blivit misshandlade.

Polisen ser på brotten som hatbrott. Ofta har de personer som har gjort brotten också sagt elaka saker om homosexuella. Till exempel att de hatar bögar, säger polisen. Hatbrott är ett ännu allvarligare brott. Det ger ett högre straff.

I juni var det två personer som polisanmälde rån när de dejtat på Grindr. Men polisen tror att det är många fler personer som har blivit rånade och misshandlade. Många personer skäms för att de har blivit utsatta för brott. Därför vågar de inte anmäla till polisen. Det finns ett stort mörkertal.

Lars-Krister brukar dejta på appen Grindr. Han har flera vänner som har blivit utsatta för brott. De har blivit både våldtagna och rånade, säger han.

– Jag känner personer både i Sverige och i Norge, mina vänner blev både våldtagna och rånade. Det säger Lars-Kristian som använder Grindr för att dejta.

Det är inte bara på appen Grindr som personer kan bli rånade och utsatta för brott. Det har hänt på andra appar där man dejtar också, säger polisen.

lattsvenska@sverigesradio.se