Ahmed el Abbasi vill ta hit sin familj.
Ahmed el Abbasi vill ta hit sin familj. Foto: Revend Shexo.

Barn som blir svenska medborgare får inte ta hit sin familj

2:28 min

En person som har blivit svensk medborgare kan inte ta hit sin familj. Det säger lagen. Många barn drabbas av den lagen.

Barn som vill ta hit sin förälder måste vara utländsk och barnet får inte heller vara gift. Det står i lagen. Om barnet har fått svenskt medborgarskap är barnet inte längre utländskt. Och då får barnet inte ta hit sin familj.

Det har också Migrationsöverdomstolen beslutat i en dom. Men det går emot folkrätten och Europakonventionen, som är EU:s lag. Det säger advokaten Karin Gyllenring. Och det är ett problem för många unga personer som har sökt asyl i Sverige.

För vuxna personer som söker asyl tar det ofta flera år att bli svensk medborgare. Men för barn som inte är medborgare i något annat land, barn som är statslösa, så kan det gå fort. Statslösa barn kan bli svenska medborgare efter bara två år.

En av dem är Ahmed el Abbasi. Han är 18 år gammal och bor i Småland i södra Sverige.

Han kom till Sverige för två och ett halvt år sedan. Han är nu svensk medborgare. Han trodde att det skulle hjälpa honom att få ett bättre liv, men nu får han inte ta hit sin familj.

- Jag har kommit till Sverige för att bo med min familj och ha en bra framtid här, men jag visste inte att svenskt medborgarskap kan göra så. Om jag visste det skulle jag aldrig ansöka om det. Det säger Ahmed el Abbasi.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".