Det är lång kö för ensamma kvinnor som vill få barn.
Det är lång kö för ensamma kvinnor som vill få barn. Foto: Christine Olsson/TT
Det saknas sperma.

Ensamma kvinnor får vänta länge för att bli gravida

2:32 min

Det tar lång tid att få hjälp att bli gravid. Kvinnor som vill ha barn själva måste vänta i flera år.

Kvinnor som vill få barn själva, utan att vara tillsammans med någon, kan få hjälp. Det är myndigheten landstinget som hjälper till. Kvinnorna får hjälp från en donator. Det är en person som ger spermier. Det kallas assisterad befruktning.

Förut var det bara par som fick hjälp från landstinget att få barn. Först var det bara heterosexuella par. Men 2005 fick också lesbiska par hjälp att skaffa barn av landstinget. Det är kvinnor som är tillsammans med en annan kvinna.

Men den 1 april förra året ändrades lagen. Nu får också ensamma kvinnor hjälp med att bli gravida och få barn. Då är det också samhället som betalar.

Men de ensamma kvinnorna får vänta länge på att få hjälp. Stockholms och Västra Götaland, där Göteborg ligger, är de två största landstingen i Sverige. De landstingen har inte hjälpt en enda kvinna än. I Västra Götaland måste kvinnorna vänta i 3-4 år innan de får gå på det första besöket hos en läkare. Sedan blir det en utredning. Då ska läkaren se att kvinnan kan få barn och att hon kan bli en bra förälder. Bara kvinnor som är mellan 25 och 40 år får hjälp från landstinget.

Det finns inte så många personer som donerar spermier. Det är en orsak till att det tar så lång tid.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".